Инвестиции в допълнително пенсионно осигуряване.

Гарантирана от държавата инвестиция.

Много хора не обмислят изобщо възможностите за инвестиции, защото имат ограничено мислене и ги считат за рисковано мероприятие. Но какво рисково има, ако инвестирате малко пари в допълнително пенсионно осигуряване? Това е схема за инвестиции, гарантирана от държавата.

1. Пенсионните фондове подлежат на специално регистриране и отчетност. 

Не е изключено понякога такъв фонд и да губи, даже загубите може да са и в продължение на 1, 2 или 3 години. Но по принцип тези фондове са печеливши, защото инвестициите в тях са дългосрочни. Държавното регулиране е доста сериозно, в т.ч. и по отношение на риска, който те могат да поемат. Затова не е лоша идея, при положение, че нямате никаква друга идея за инвестиции, да заделяте малка част от заплатата си за допълнителна пенсия. Още повече, че тези пари са си Ваши - водят Ви се на индивидуална партида.

Докато парите за държавна пенсия, са си всъщност един социален данък, от който нищо не е на Ваше име. Нещо повече, тези пари отиват в един общ кюп, от който се изплащат пенсиите на сегашните пенсионери. А на осигуряващите се остава едно голо обещание, че след 30 - 40 години (я камилата, я камиларя) ще имат някакво право на пенсия. Защо "някакво"? Не е ли гарантирана тази пенсия? Не, нищо не е гарантирано! Вижте сегашните пенсии - да сте чували понятието "таван на пенсиите"?

Таван на пенсиите.

Да Ви светна по въпроса. Едно време хората са си внасяли пари за държавно осигуряване (за пенсия) и са доживели до този заветен момент, държавата да им определи пенсия. Например, изчислената сума е 700 лв. Да, но държавата казва "няа пари", затова "таван на пенсиите". Така, независимо, че някой си е заработил определена пенсия, сега не може да си я получи, понеже "няа пари".

Е, каква е гаранцията, че след години, когато се пенсионирате, няма да Ви кажат "Е, внасял си, ама сега няа пари. Чиновниците станаха много и трябва да им плащаме пари." И вместо 700 лв, Ви слагат таван 150 лв и Ви казват "Това може, опраяйте се." Докато с парите за допълнителна пенсия не е така. Те си се водят на Ваше име и се натрупват във Ваша партида. И даже фонда да няма 1 стотинка лихва или дивидент, то поне имате натрупани някакви пари.
Но това не е всичко.

2. Тези пари, които внасяте за допълнително осигуряване, до определен размер, не се облагат с данък върху дохода Ви. 

Т.е. данъка или Ви го начисляват, първо като Ви приспаднат тези пари от заплатата или ако не са го правили, в Годишната си данъчна декларация включвате тези вноски, намалявате с тях облагаемия си доход и ако сте внесли повече данък през годината, държавата Ви го връща. Давате си банковата сметка и след 2 - 3 седмици паричките Ви се появяват там.
Та, ето Ви една сигурна инвестиция. Но финансовата неграмотност е доста ширещ се каракондул, така че малко хора разбират какво е написано по-горе. Учете финанси, а не се шляйте по дискотеки или чалготеки. Като се научите да се оправяте с финансите, любовта сама ще Ви намери. А до тогава учете критериите за инвестиции и го правете редовно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Налични издания по английски език - за българи: